Все своє, все домашнє

Категорії

  • Перші страви
  • Другі страви
  • Салати
  • Запіканки, солона випічка
  • Солодка випічка
  • Десерти, напої
  • Оладки, млинці
  • Рибні страви
  • Закрутки на зиму
  • Різне
@2025
Мої кулінарні сторінки

ВАРЕНИКИ З КАРТОПЛЕЮ. ЗАВАРНЕ ТІСТО

Вареники з картоплею

Вареники з картоплею на заварному тісті

Інгредієнти

для заварного тіста

(приблизно на 100 вареників):

  • сироватка або вода – 400 мл
  • борошно – 700-800 г
  • яйця – 2 шт
  • рослинна олія без запаху – 6 ст.л
  • сіль – 2 ч.л

Для начинки:

  • картопля очищена – 1 кг
  • цибуля – 1 шт
  • рослинна олія без запаху або смалець
  • сіль – за смаком

Для заправки:

  • сало – 150 г
  • цибуля – 1 шт
  • сіль – за смаком (якщо сало не солене)

Вареники на заварному тісті — це смачна страва, яка готується з м’якого, еластичного тіста, що робить вареники особливо ніжними. Якщо немає сироватки, можна воду (окріп).

Приготування тіста:

  1. Сиворотку (воду) доводимо до кипіння
  2. Половину просіяного борошна відбираємо в окремий посуд
  3. Додати сіль
  4. Борошно заливаємо окропом сиворотки (води)
  5. Добре перемішуємо
  6. Додати яйця
  7. Поступово вимішуючи, додати другу половину борошна та олію
  8. Замісити еластичне тісто
  9. Накрити плівкою та залишити на 30 хв

Приготування начинки:

  1. Картоплю відварити в підсоленій воді до готовності, потім потовкти в пюре.
  2. Цибулю нарізати дрібно і обсмажити на олії, маслі чи смальці до золотистого кольору.
  3. Змішати пюре з цибулею, додати сіль і перець за смаком. Начинка повинна бути однорідною.

Приготування заправки:

  1. Сало порізати дрібними кубиками чи соломкою, підсмажити до напівготовності
  2. Додати подрібнену цибулю і підсмажити її до золотистості

Формування вареників:

  1. Тісто розкачати на тонкий пласт (близько 2 мм завтовшки).
  2. За допомогою склянки вирізати круги.
  3. На кожен круг покласти чайну ложку начинки і защипати краї, формуючи півколо.

Варка:

  1. У великій каструлі довести воду до кипіння, посолити.
  2. Кинути вареники в киплячу воду і варити 3-4 хв після того моменту, як вони спливуть на поверхню.
  3. Вийняти вареники шумівкою

Готові вареники заправити засмажкою з шкварками