КЕТЧУП НІЖНИЙ

ІНГРЕДІЄНТИ:
Очищені овочі:
- Помідори – 4 кг
- Цибуля – 500 г
- Яблука – 500 г
- Перець солодкий – 3 шт (350-400 г)
- Часник – 5 зубців (≈25 г)
- Гіркий стручковий перець – за смаком (0,5-2 шт)
- Духмяний перець – 10 шт
- Сіль – 2 ст.л
- Цукор – 300 г
- Кориця – за смаком (0,5-1 ч.л)
- Перець чорний мелений – 1 ч.л
- Оцет столовий 9% – 75 мл
Перевірений роками рецепт смачного домашнього кетчупу.
ПРИГОТУВАННЯ:
- Помідори очистіть від шкірки, вкинувши їх в окріп на 30 секунд, а потім відразу ж в холодну воду. Шкірка добре відділиться.
- Яблука краще вибирати кисло-солодкі або кислі. Очистіть яблука від серцевини та поріжте їх дольками.
- Перець очистіть від насіння та наріжте великими шматками.
- Цибулю очистіть і поріжте на великі шматки.
- Гіркий стручковий перець поріжте на кілька частин. Якщо не очистити від насіння, кетчуп буде дуже гострим.
- Часник поділіть на дольки і очистіть.
- У велику каструлю з товстим дном вкиньте очищені та порізані овочі: помідори, яблука, цибулю, солодкий перець, гіркий перець і часник.
- Додайте приправи та спеції: сіль, цукор, чорний мелений перець, корицю та духмяний перець. За бажанням додайте кілька листочків лаврового листа (в кінці приготування кетчупу лавровий лист потрібно вийняти).
- Вмикайте малий вогонь, щоб овочі поступово виділяли сік.
- Після закипання варіть на середньому вогні 1,5 години, постійно помішуючи.
- Вимкніть вогонь.
- Вміст каструлі перебийте погружним блендером до однорідної консистенції.
- Перецідть та перетріть через сито (дивіться внизу відео приготування).
- Додайте оцет.
- Варіть кетчуп ще 30 хвилин після закипання.
- Наповніть стерилізовані банки ще киплячим кетчупом.
- Закрийте банки стерильними кришками.
- Переверніть банки догори дном і укутайте до повного охолодження.
Кетчуп використовують як соус до різних страв для додавання смаку. Крім того, кетчуп може бути частиною різних рецептур у приготуванні соусів чи маринадів, і навіть як інгредієнт для приготування інших страв.
Смачного!