Все своє, все домашнє

Категорії

  • Перші страви
  • Другі страви
  • Салати
  • Запіканки, солона випічка
  • Солодка випічка
  • Десерти, напої
  • Оладки, млинці
  • Рибні страви
  • Закрутки на зиму
  • Різне
@2025
Мої кулінарні сторінки

ПИРІГ З ЯБЛУКАМИ ТА СИРОМ

Пиріг з яблуками та сиром

Пісочний сирний пиріг з яблуками та меренгою

ІНГРЕДІЄНТИ:

Пісочне тісто

  • борошно – 1,5 стакани (200 гр.)
  • вершкове масло – 100 гр.
  • яєчний жовток – 1 шт
  • цукор – 2 ст.л
  • сметана – 2 ст.л (50 гр)
  • сода – 1ч.л без гірки

Шар сирний

  • сир (творог) – 250 гр
  • цукор – 3 ст.л
  • яєчний жовток – 1 шт
  • згущене молоко – 1 ст.л з гіркою
  • ванільний цукор – 1 ч.л

Шар яблук

  • яблука – 3 великі або 4-5 малих
  • кориця за смаком

Шар білковий

  • яєчний білок – 2 шт
  • лимонний сік – 1ч.л
  • цукор – 2 ст.л.

Пісочний яблучний пиріг з сиром та меренгою.

Цей смачний та ніжний десерт поєднує хрустке пісочне тісто, соковиті яблука, кремовий сирний шар і легку меренгу.

 

Приготування:

1. Тісто:

  1. Розділіть яйце на жовток і білок. Білок залиште для меренги.
  2. Збийте жовток з цукром у окремій мисці.
  3. Додайте розтоплене охолоджене масло та сметану.
  4. Вмішайте соду.
  5. Поступово додавайте борошно, замішуючи м’яке тісто. Воно повинно бути м’яким і не тугим.

2. Сирна маса:

  1. Розділіть яйце на жовток і білок (білок залиште для меренги).
  2. Подрібніть кисломолочний сир за допомогою блендера або перетріть через сито.
  3. Змішайте сир, жовток, цукор, ванільний цукор та згущене молоко. Перемішайте до однорідної консистенції.

3. Яблука:

  1. Очистіть яблука від шкірки та серцевини.
  2. Наріжте їх тонкими скибками або кубиками.

4. Збірка пирога:

  1. Змастіть форму (Ø ≈ 24 см) маслом або вистеліть пергаментом.
  2. Викладіть рівномірно тісто, формуючи бортики (2-3 см).
  3. Проколіть тісто виделкою.
  4. На тісто рівномірно викладіть сирну масу.
  5. Зверху на сирну масу покладіть яблука, намагаючись розташувати їх максимально тісно.
  6. Випікайте пиріг в розігрітій духовці при 180°C близько 30 хвилин.

5. Меренга:

  1. Збийте білки з лимонним соком до стійких піків.
  2. Поступово додайте цукор, продовжуючи збивати.
  3. Коли пиріг випечеться, вийміть його з духовки та рівномірно покрийте меренгою.
  4. Поверніть пиріг у духовку на 10-15 хвилин при 170°C, щоб меренга підрум’янилася.

6. Охолодження:

  1. Вийміть пиріг з духовки і залиште його до повного охолодження.

Подавайте пиріг до чаю чи кави та насолоджуйтеся чудовим поєднанням смаків!

Смачного!