ТОРТ “ПРАЗЬКИЙ”

ІНГРЕДІЄНТИ:
Коржі:
• борошно – 115 г
• какао – 25 г
• яйця – 6 шт
• цукор – 150 г
• вершкове масло – 40 г
• розпушувач тіста – 0,5 ч.л
Крем:
• яйце (жовток) – 1 шт
• вода – 1 ст.л (20 г)
• згущене молоко – 120 г
• вершкове масло – 200 г
• чорний шоколад – 30 г
Глазур шоколадна:
• вершкове масло – 40 г
• чорний шоколад – 100 г
• вершки або молоко – 2 ст.л
• джем з кислинкою – 2-3 ст.л
Празький торт – один з найвідоміших десертів Чехії. Він складається з кількох шарів легкого бісквіту, крему та шоколаду. Надзвичайно ніжний, шоколадний, ароматний торт, який підійде як для святкового, так і для буденного столу.
ПРИГОТУВАННЯ:
Приготування коржів:
- Яйця розділити на жовтки та білки.
- Білки збити до легкої піни, поступово додаючи 50 г цукру. Продовжувати збивати до стійких піків.
- Жовтки збити з 100 г цукру до густої світлої маси (збивати 5-7 хвилин).
- Акуратно вмішати білкову масу в жовткову.
- Добре просіяти борошно, какао та розпушувач тіста, перемішати в окремій посудині. Поступово всипати їх до тіста, обережно перемішуючи до однорідності.
- Влити розтоплене охолоджене вершкове масло, добре перемішати.
- Дно форми застелити пергаментом. Краї форми змащувати не потрібно, щоб бісквіт рівномірно піднявся і не опав (я використовував роз’ємну форму Ø 24 см, але ідеально підійде форма Ø 20-22 см).
- Вилити тісто у форму. Випікати в розігрітій духовці при 180°C протягом 35-40 хвилин. Перевірити готовність дерев’яною шпажкою. Залишити для повного охолодження.
- Охолоджений корж розрізати на три рівні коржі.
Приготування крему:
- Яєчний жовток, 1 ст.л води та 120 г згущеного молока перемішати в каструлі з товстим дном.
- Постійно помішуючи, на мінімальному вогні довести до загустіння (не доводити до кипіння!). Зняти з вогню, накрити харчовою плівкою та остудити.
- Вершкове м’яке масло збити до пишної консистенції.
- Продовжуючи збивати, поступово додавати яєчну масу.
- Розтоплений охолоджений шоколад додати до крему, збивати до однорідності.
- Крем готовий.
Формування торта:
- У вас є три коржі. Два нижніх коржі змастити кремом. Попередньо коржі можна просочити цукровим сиропом (1 ч.л цукру на 100 мл води).
- Верхній корж змастити рідким джемом (2-3 ст.л). Краще підійде джем з кислинкою.
- Верх та боки торта покрити шоколадною глазур’ю.
- Прикрасити за бажанням.
- Дати торту кілька годин настоятися.
Приготування шоколадної глазурі:
- 40 г шоколаду, 100 г вершкового масла та 2 ст.л вершків або молока розтопити в мікрохвильовій печі або на водяній бані. Добре перемішати до однорідності.
Смачного!