Все своє, все домашнє

Категорії

  • Перші страви
  • Другі страви
  • Салати
  • Запіканки, солона випічка
  • Солодка випічка
  • Десерти, напої
  • Оладки, млинці
  • Рибні страви
  • Закрутки на зиму
  • Різне
@2025
Мої кулінарні сторінки

ПАНА-КОТА

Італійський десерт

Пана-кота

ІНГРЕДІЄНТИ:

Вершковий шар:

  • Вершки — 500 мл (бажано високої жирності)
  • Цукор — 100 г
  • Ваніль — 0,5 ч.л (або 10 г ванільного цукру)
  • Желатин — 10 г + 100 мл води

Малиновий шар:

  • Малина свіжа або заморожена — 300 г
  • Цукор — 70 г
  • Вода — 150 мл
  • Желатин — 10 г + 100 мл води

Пана-кота — це італійський десерт, що перекладається як “варені вершки”. Він має ніжну, кремову текстуру, дуже смачний та легкий в приготуванні, і часто готується на свята чи для особливих випадків.

ПРИГОТУВАННЯ:

Вершковий шар:

  1. Замочіть 10 г желатину в 100 мл холодної води та залиште на 10–15 хвилин для набухання.
  2. У каструлі змішайте вершки, цукор і ваніль. Підігрівайте на середньому вогні, постійно помішуючи, поки цукор повністю не розчиниться. Не доводьте до кипіння!
  3. Додайте розчинений желатин і добре перемішайте, поки він не розчиниться у рідині.
  4. Дайте трохи охолонути, знявши з вогню.
  5. Розлийте форму або порційні посудинки, залишаючи місце для малинового шару.
  6. Відправте в холодильник до повного застигання.
  7. Після застигання вершковогошару приступайте до приготування малинового шару.

Малиновий шар:

  1. Замочіть 10 г желатину в 100 мл холодної води та залиште на 10–15 хвилин для набухання.
  2. Якщо малина свіжа — промийте її, якщо заморожена — розморозьте.
  3. У каструлі змішайте малину, цукор і воду. Після закипання варіть 3 хвилини.
  4. Процідіть сироп з малини.
  5. До сиропу додайте набухлий желатин, добре перемішайте та залиште для охолодження.

Формування панакотти

  1. Коли панакотта в холодильнику затвердіє, обережно залийте її охолодженим розчином малинового желе.
  2. Поставте знову в холодильник на кілька годин до повного застигання.

При подачі панакотту можна прикрасити свіжими ягодами малини або м’ятою.

Смакуйте на здоров’я!