ЛИГАНЦІ. ЛІНИВІ ВАРЕНИКИ З СИРОМ

ІНГРЕДІЄНТИ
для тіста:
- картопля відварена, товчена – 500 грамів
- яйце – 1 шт
- борошно – 150-170 грамів (не більше) + для посипання поверхні
- сіль – за смаком
Для начинки:
- сир кисломолочний – 150-200 г
- кріп подрібнений
- сіль за смаком
Для заправки:
- сало – 100 грамів
- цибуля – 1 шт
- сметана – 1 стакан
- спеції та зелень за смаком
Лиганці — це традиційна українська страва, що нагадує вареники, але з м’яким тістом і начинкою, заправлені мачанкою з сала, цибулі та сметани.
Приготування тіста:
- До картопляного пюре (товченої картоплі) додати яйце, сіль, перець, борошно.
- Замісити м’яке тісто
Приготування начинки:
- Кисломолочний сир подрібнити, посолити, додати кріп. Перемішати.
Приготування заправки (мачанки):
- Сало порізати дрібними кубиками чи соломкою, підсмажити.
- Додати подрібнену цибулю і підсмажити її до золотистості.
- Влити сметану.
- Сіль, перець за смаком.
- Через 3-5 хв мачанка готова.
- Наприкінці додати подрібнений кріп.
Формування та варка лиганців:
- Поверхню щедро посипаємо борошном.
- Картопляне тісто розділити на кульки Ø≈4-5 см.
- Кожну з кульок приплюснути, створивши круг, викласти сирну начинку (приблизно 1 ч.л), защипнути краї, округлити, обкачати в борошні.
- Варити в великій каструлі з підсоленою водою (приблизно 1 ч.л солі на літр води)
- Вкидати лиганці в окріп невеликими порціями в залежності від ширини каструлі.
- Після спливання лиганці варити 5 хв.
- Готові лиганці вийняти з води за допомогою сита чи шумівки.
- Полити мачанкою.