Все своє, все домашнє

Категорії

  • Перші страви
  • Другі страви
  • Салати
  • Запіканки, солона випічка
  • Солодка випічка
  • Десерти, напої
  • Оладки, млинці
  • Рибні страви
  • Закрутки на зиму
  • Різне
@2025
Мої кулінарні сторінки

ЛИГАНЦІ. ЛІНИВІ ВАРЕНИКИ З СИРОМ

лиганці. ліниві вареники з сиром

Лиганці. Ліниві вареники з сиром

ІНГРЕДІЄНТИ

для тіста:

  • картопля відварена, товчена – 500 грамів
  • яйце – 1 шт
  • борошно – 150-170 грамів (не більше) + для посипання поверхні
  • сіль – за смаком

Для начинки:

  • сир кисломолочний – 150-200 г
  • кріп подрібнений
  • сіль за смаком

Для заправки:

  • сало – 100 грамів
  • цибуля – 1 шт
  • сметана – 1 стакан
  • спеції та зелень за смаком

Лиганці — це традиційна українська страва, що нагадує вареники, але з м’яким тістом і начинкою, заправлені мачанкою з сала, цибулі та сметани.

Приготування тіста:

  1. До картопляного пюре (товченої картоплі) додати яйце, сіль, перець, борошно.
  2. Замісити м’яке тісто

Приготування начинки:

  1. Кисломолочний сир подрібнити, посолити, додати кріп. Перемішати.

Приготування заправки (мачанки):

  1. Сало порізати дрібними кубиками чи соломкою, підсмажити.
  2. Додати подрібнену цибулю і підсмажити її до золотистості.
  3. Влити сметану.
  4. Сіль, перець за смаком.
  5. Через 3-5 хв мачанка готова.
  6. Наприкінці додати подрібнений кріп.

Формування та варка лиганців:

  1. Поверхню щедро посипаємо борошном.
  2. Картопляне тісто розділити на кульки Ø≈4-5 см.
  3. Кожну з кульок приплюснути, створивши круг, викласти сирну начинку (приблизно 1 ч.л), защипнути краї, округлити, обкачати в борошні.
  4. Варити в великій каструлі з підсоленою водою (приблизно 1 ч.л солі на літр води)
  5. Вкидати лиганці в окріп невеликими порціями в залежності від ширини каструлі.
  6. Після спливання лиганці варити 5 хв.
  7. Готові лиганці вийняти з води за допомогою сита чи шумівки.
  8. Полити мачанкою.