Все своє, все домашнє

Категорії

  • Перші страви
  • Другі страви
  • Салати
  • Запіканки, солона випічка
  • Солодка випічка
  • Десерти, напої
  • Оладки, млинці
  • Рибні страви
  • Закрутки на зиму
  • Різне
@2025
Мої кулінарні сторінки

ПАЛЮШКИ З КАРТОПЛЕЮ ТА СИРОМ

палюшки

Палюшки з картоплею та сиром

ІНГРЕДІЄНТИ

  • Картопля відварена, очищена – 1 кг
  • кисломолочний сир – 200 г
  • яйця – 2 шт
  • борошно – 200 г в тісто + 50-100 г для формування
  • сіль за смаком
  • часник сухий за смаком

для засмажки

  • сало – 200 г
  • цибуля – 1 шт

Палюшки ще називають лінивими варениками. Готувати їх легко  та швидко, особливо, якщо у вас залишилася вчорашня варена картопля. Смак з дитинства.

Приготування тіста:

  1. Картоплю в мундирах помити, відварити до готовності.
  2. Дати картоплі остити. Очистити від мундирів.
  3. Картоплю потерти на дрібній терці.
  4. Кисломолочний сир подрібнити.
  5. До потертої картоплі додати кисломолочний сир, яйця, сіль, сухий часник, борошно.
  6. Замісити м’яке тісто.

Приготування засмажки:

  1. Сало порізати на дрібні кубики. Посмажити на сковорідці майже до готовності.
  2. Цибулю нарізати дрібно, вкинути до підсмаженого сала. Смажити до золотистості цибулі.

Формування та варка палюшок (лінивих вареників):

  1. Поверхню щедро посипати борошном. Тісто розділити на 3-4 частини.
  2. З тіста формуємо тонку ковбаску, приплюснути її та порізати на продовгуваті шматочки (дивіться приготування у відео ↓ )
  3. Варити палюшки невеликими порціями у великій каструлі.
  4. Окріп в каструлі посолити (приблизно 1 ч.л солі на 1 л води).
  5. Вкинути порцію палюшків, акуратно перемішати. Варити 1-2 хв після того як палюшки спливуть на воді.
  6. Відразу ж вийняти їх з води ситом чи шумівкою.
  7. Заправити засмажкою з шкварками.

Смакують зі смачними шкварками чи сметаною із зеленню