ВАРЕНИКИ З КАРТОПЛЕЮ. ЗАВАРНЕ ТІСТО

Інгредієнти
для заварного тіста
(приблизно на 100 вареників):
- сироватка або вода – 400 мл
- борошно – 700-800 г
- яйця – 2 шт
- рослинна олія без запаху – 6 ст.л
- сіль – 2 ч.л
Для начинки:
- картопля очищена – 1 кг
- цибуля – 1 шт
- рослинна олія без запаху або смалець
- сіль – за смаком
Для заправки:
- сало – 150 г
- цибуля – 1 шт
- сіль – за смаком (якщо сало не солене)
Вареники на заварному тісті — це смачна страва, яка готується з м’якого, еластичного тіста, що робить вареники особливо ніжними. Якщо немає сироватки, можна воду (окріп).
Приготування тіста:
- Сиворотку (воду) доводимо до кипіння
- Половину просіяного борошна відбираємо в окремий посуд
- Додати сіль
- Борошно заливаємо окропом сиворотки (води)
- Добре перемішуємо
- Додати яйця
- Поступово вимішуючи, додати другу половину борошна та олію
- Замісити еластичне тісто
- Накрити плівкою та залишити на 30 хв
Приготування начинки:
- Картоплю відварити в підсоленій воді до готовності, потім потовкти в пюре.
- Цибулю нарізати дрібно і обсмажити на олії, маслі чи смальці до золотистого кольору.
- Змішати пюре з цибулею, додати сіль і перець за смаком. Начинка повинна бути однорідною.
Приготування заправки:
- Сало порізати дрібними кубиками чи соломкою, підсмажити до напівготовності
- Додати подрібнену цибулю і підсмажити її до золотистості
Формування вареників:
- Тісто розкачати на тонкий пласт (близько 2 мм завтовшки).
- За допомогою склянки вирізати круги.
- На кожен круг покласти чайну ложку начинки і защипати краї, формуючи півколо.
Варка:
- У великій каструлі довести воду до кипіння, посолити.
- Кинути вареники в киплячу воду і варити 3-4 хв після того моменту, як вони спливуть на поверхню.
- Вийняти вареники шумівкою
Готові вареники заправити засмажкою з шкварками