Все своє, все домашнє

Категорії

  • Перші страви
  • Другі страви
  • Салати
  • Запіканки, солона випічка
  • Солодка випічка
  • Десерти, напої
  • Оладки, млинці
  • Рибні страви
  • Закрутки на зиму
  • Різне
@2025
Мої кулінарні сторінки

ТОРТ “ПРАЗЬКИЙ”

торт Пражський

Торт "ПРАГА". Класичний празький торт

ІНГРЕДІЄНТИ:
Коржі:
• борошно – 115 г
• какао – 25 г
• яйця – 6 шт
• цукор – 150 г
• вершкове масло – 40 г
• розпушувач тіста – 0,5 ч.л

Крем:
• яйце (жовток) – 1 шт
• вода – 1 ст.л (20 г)
• згущене молоко – 120 г
• вершкове масло – 200 г
• чорний шоколад – 30 г

Глазур шоколадна:
• вершкове масло – 40 г
• чорний шоколад – 100 г
• вершки або молоко – 2 ст.л

• джем з кислинкою – 2-3 ст.л

Празький торт – один з найвідоміших десертів Чехії. Він складається з кількох шарів легкого бісквіту, крему та шоколаду. Надзвичайно ніжний, шоколадний, ароматний торт, який підійде як для святкового, так і для буденного столу.

ПРИГОТУВАННЯ:

Приготування коржів:

  1. Яйця розділити на жовтки та білки.
  2. Білки збити до легкої піни, поступово додаючи 50 г цукру. Продовжувати збивати до стійких піків.
  3. Жовтки збити з 100 г цукру до густої світлої маси (збивати 5-7 хвилин).
  4. Акуратно вмішати білкову масу в жовткову.
  5. Добре просіяти борошно, какао та розпушувач тіста, перемішати в окремій посудині. Поступово всипати їх до тіста, обережно перемішуючи до однорідності.
  6. Влити розтоплене охолоджене вершкове масло, добре перемішати.
  7. Дно форми застелити пергаментом. Краї форми змащувати не потрібно, щоб бісквіт рівномірно піднявся і не опав (я використовував роз’ємну форму Ø 24 см, але ідеально підійде форма Ø 20-22 см).
  8. Вилити тісто у форму. Випікати в розігрітій духовці при 180°C протягом 35-40 хвилин. Перевірити готовність дерев’яною шпажкою. Залишити для повного охолодження.
  9. Охолоджений корж розрізати на три рівні коржі.

Приготування крему:

  1. Яєчний жовток, 1 ст.л води та 120 г згущеного молока перемішати в каструлі з товстим дном.
  2. Постійно помішуючи, на мінімальному вогні довести до загустіння (не доводити до кипіння!). Зняти з вогню, накрити харчовою плівкою та остудити.
  3. Вершкове м’яке масло збити до пишної консистенції.
  4. Продовжуючи збивати, поступово додавати яєчну масу.
  5. Розтоплений охолоджений шоколад додати до крему, збивати до однорідності.
  6. Крем готовий.

Формування торта:

  1. У вас є три коржі. Два нижніх коржі змастити кремом. Попередньо коржі можна просочити цукровим сиропом (1 ч.л цукру на 100 мл води).
  2. Верхній корж змастити рідким джемом (2-3 ст.л). Краще підійде джем з кислинкою.
  3. Верх та боки торта покрити шоколадною глазур’ю.
  4. Прикрасити за бажанням.
  5. Дати торту кілька годин настоятися.

Приготування шоколадної глазурі:

  1. 40 г шоколаду, 100 г вершкового масла та 2 ст.л вершків або молока розтопити в мікрохвильовій печі або на водяній бані. Добре перемішати до однорідності.

Смачного!