Все своє, все домашнє

Категорії

  • Перші страви
  • Другі страви
  • Салати
  • Запіканки, солона випічка
  • Солодка випічка
  • Десерти, напої
  • Оладки, млинці
  • Рибні страви
  • Закрутки на зиму
  • Різне
@2025
Мої кулінарні сторінки

КЕТЧУП НІЖНИЙ

Кетчуп Ніжний

Покрокове приготування кутчупа "НІЖНИЙ"

ІНГРЕДІЄНТИ:

Очищені овочі:

  • Помідори – 4 кг
  • Цибуля – 500 г
  • Яблука – 500 г
  • Перець солодкий – 3 шт (350-400 г)
  • Часник – 5 зубців (≈25 г)
  • Гіркий стручковий перець – за смаком (0,5-2 шт)
  • Духмяний перець – 10 шт
  • Сіль – 2 ст.л
  • Цукор – 300 г
  • Кориця – за смаком (0,5-1 ч.л)
  • Перець чорний мелений – 1 ч.л
  • Оцет столовий 9% – 75 мл

Перевірений роками рецепт смачного домашнього кетчупу.

ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Помідори очистіть від шкірки, вкинувши їх в окріп на 30 секунд, а потім відразу ж в холодну воду. Шкірка добре відділиться.
  2. Яблука краще вибирати кисло-солодкі або кислі. Очистіть яблука від серцевини та поріжте їх дольками.
  3. Перець очистіть від насіння та наріжте великими шматками.
  4. Цибулю очистіть і поріжте на великі шматки.
  5. Гіркий стручковий перець поріжте на кілька частин. Якщо не очистити від насіння, кетчуп буде дуже гострим.
  6. Часник поділіть на дольки і очистіть.
  7. У велику каструлю з товстим дном вкиньте очищені та порізані овочі: помідори, яблука, цибулю, солодкий перець, гіркий перець і часник.
  8. Додайте приправи та спеції: сіль, цукор, чорний мелений перець, корицю та духмяний перець. За бажанням додайте кілька листочків лаврового листа (в кінці приготування кетчупу лавровий лист потрібно вийняти).
  9. Вмикайте малий вогонь, щоб овочі поступово виділяли сік.
  10. Після закипання варіть на середньому вогні 1,5 години, постійно помішуючи.
  11. Вимкніть вогонь.
  12. Вміст каструлі перебийте погружним блендером до однорідної консистенції.
  13. Перецідть та перетріть через сито (дивіться внизу відео приготування).
  14. Додайте оцет.
  15. Варіть кетчуп ще 30 хвилин після закипання.
  16. Наповніть стерилізовані банки ще киплячим кетчупом.
  17. Закрийте банки стерильними кришками.
  18. Переверніть банки догори дном і укутайте до повного охолодження.

Кетчуп використовують як соус до різних страв для додавання смаку. Крім того, кетчуп може бути частиною різних рецептур у приготуванні соусів чи маринадів, і навіть як інгредієнт для приготування інших страв.

Смачного!